Tijdelijk thuis onderwijs geven


We hebben al gezegd dat thuisonderwijs iets anders is dan schoolonderwijs thuis, maar voor het gemak houden we het hier toch even op 'thuisonderwijs'. Het is natuurlijk geen makkelijke klus om van de een op de andere dag van school over te gaan op thuisonderwijs. Zeker niet nu het openbare leven stil ligt, want waar thuisonderwijzers hun dagen afwisselen tussen thuis en musea, dierentuinen en parken is dat inmiddels voor niemand meer mogelijk. Laten we dus maar bij het begin beginnen.

Je kunt het onderwijs op verschillende manieren vormgeven en je kunt dat doen zoals dat bij jullie past. Dat hangt af van verschillende dingen; bv van de leeftijd van je kind en of je zelf ook werkt. Hoe je het ook gaat aanpakken: het gaat in elk geval tijd en aandacht vragen.

Wat voor zowel jezelf als je kind goed kan werken: een plan. Je kind is duidelijkheid en structuur gewend. In een tijd als deze, die voor een kind onzeker en onwennig kan zijn, kan een schema/routine/plan heel fijn zijn.

Bij het maken van een plan is het handig als je zelf het doel voor ogen houdt: wat wil je je kind (deze periode) leren? Sluit aan bij je kind: wat werkt bij hem/haar wel en wat werkt niet? Plannen kun je maken zoals jij dat wilt: voor de schoolvakken, per dag, per week.
Het is maar net wat bij jullie situatie past.

Denk ook na over waar je je onderwijs 'geeft'. En houdt in gedachten dat een bureau (wat je kind misschien al gewend is), nu misschien niet de meest logische plek is. Je wilt namelijk met je kind kunnen praten, vragen laten stellen en beschikbaar zijn. En ook dat is dus weer een punt. Misschien zijn jullie samen aan het werk en ben je niet de hele tijd beschikbaar. Maak dat bespreekbaar of maak je plan zo, dat je tijdens de lestijden van je kind juist wel de hele tijd beschikbaar bent, maar niet tijdens 'vrij spelen'.

Thuisonderwijs is natuurlijk ook heel flexibel en daardoor kun je misschien juist lekker buiten gaan zitten om samen aan de slag te gaan.

Tot slot


De uitbraak van het coronavirus en de effecten ervan zijn voor kinderen (en ouders) onbekend. Dat is wellicht zelfs ook verontrustend. Neem de tijd om te zoeken naar een manier die past bij waar jullie als gezin behoefte aan hebben.

Ga niet vergelijken, maar kijk naar wat voor jullie haalbaar en prettig is. Lukt het even niet, dan is dat ook niet erg. Op school wordt veel tijd besteed aan op elkaar wachten en het ‘managen’ van de groep. Thuis kun je die tijd gerust aan andere dingen besteden. Ga even naar buiten, lees een boekje of praat samen over het (jeugd)journaal en probeer het later, of morgen, opnieuw.

In onze ervaring gaat leren het beste als de relatie tussen ouder en kind goed is. Probeer dus prioriteit te geven aan het onderhouden van de relatie met je kind. Geniet van elkaars aanwezigheid. Leren gaat ook beter als het leuk is.