Kleuters
Eigenlijk zouden wij natuurlijk zeggen dat je er lekker op uit moet gaan met je kinderen. Hoewel het park en de speeltuin natuurlijk nog steeds fijne opties zijn, zijn de meeste musea nu gesloten. Het is dus handig om iets creatiever te worden binnenshuis.
Kleuters moeten bewegen, en als je dat niet buiten kan doen, dan kan dat ook prima binnen. Door de avond van te voren specifiek speelgoed op een gezellige manier neer te zetten nodig je het spelen al vanzelf uit. Zo een ‘invitation to play’ kan er op verschillende manieren uitzien: het playmobil staat gezellig uitgestald, of er zijn met schilderstape allemaal autobanen op de grond afgetaped (trek je er zo weer vanaf als het klaar is 😉 of er ligt een handdoek met allerlei geheimzinnige spulletjes op de eettafel. Spannend hoor, op deze manier wakker worden!
Taal
Voor kleuters doen we aan voorbereidend lezen. Het makkelijkste is natuurlijk heerlijk met een dekentje op de bank, eindeloos je lievelingsboek voorgelezen worden. Ik denk dat ik ‘De Gruffalo’ wel 15 keer per dag voorlas aan mijn zoon toen hij 4 was...
Als eerste raden we jullie natuurlijk een grote stapel boeken aan: klassiekers als De gruffalo, Rupsje nooitgenoeg, Raad eens hoeveel ik van je hou, Wij gaan op berenjacht en Ik zou wel een kindje lusten kennen jullie waarschijnlijk al. Maar er zijn meer juweeltjes; zoals ‘Mag ik er ook nog bij’ van Loek Koopmans.
- Scheerschuim: Letters oefen je door ze met scheerschuim op de eettafel te spuiten, en er dan lekker in schrijven.
- Laat ze een letter zien, en probeer zoveel mogelijk spullen in de kamer te zoeken die beginnen met die letter. (Of spullen die eindigen met die letter)
- Schrijf een brief: Maak een tekening en stuur hem op naar oma, en en dan zelf de naam van oma op de envelop schrijven.
- Rijmpjes; begin een zin en zoek samen verder naar rijmwoordjes: Ik eet een aardbei, daarmee ben ik heel blij….
- Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet: En het is een V-AA-S. Zoek het voorwerp en neem het mee, of wijs het aan.
- De letterwinkel; bouw een echte letterwinkel in de kamer, met een rekje, een paar kartonnen dozen en een deken bouw je een huisje, en daarin komen letter, en boekjes, en stempels, en wat je dan maar hebt. Op de muren van de letterwinkel worden prachtige letters geschilderd. Echte letters, maar ook verzonnen letters. En in de winkel worden letters verzameld. In doosjes. En die letters vinden we overal: we knippen ze uit de krant, van de lege doos hagelslag, uit de folders. En in dat huisje wordt gespeeld. Grote mensen mogen zich er niet al te veel mee bemoeien, anders is het niet meer leuk.
- Marianne Busser: Het letterwinkeltje
- Jonahan Emmett: Ik wil een diamant
- Marjet Huiberts: Het grote Ridder Florian boek
- Dieter&Ingrid Schubert: Er ligt een krokodil onder mijn bed (en kijk vooral verder bij deze auteur; zoals Het grote boek van Egel en Beer)
- Ursula Poznanski: Letterbende
- Janet&Allan Ahlberg: De puike postbode
- Agnes de Lestrade: Het land van de grote woordfabriek
- Nathalie Minne: De kleine woordendief
- Daniel Napp: Zo maak je een boek
- Rian Visser: Het boekenfeest
- Judith Koppens: Big wil een boek
- Nicola O’Byrne: Pas op! Dit boek bijt!
- Koen van Biesen: Buurman leest een boek
- Lane Smith: Het is een boek
- Karin de Jong: De boekenfabriek
- Julia Donaldson: Het lievelingsboek van Simon Snoek (auteur van de Gruffalo)
- Anna Macquinn: Bibi gaat naar de bieb
- Met een bibliotheekabonnement kun je hier inloggen en ebooks lenen: https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books.html
- Ook zonder bibliotheekabonnement kun je de Luisterbieb app downloaden en gratis luisterboeken luisteren: https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html
- Op Storytel kun je veel luisterboeken en e-books vinden, de proefperiode van 14 dagen is gratis, daarna betaal je een maandelijks bedrag: https://www.storytel.com/nl/nl/
- Met een Kobo plus abonnement kun je veel luisterboeken en e-books vinden, de proefperiode van 30 dagen is gratis, daarna betaal je een maandelijks bedrag: https://www.kobo.com/nl/nl/plus
Rekenen
Wat voor lezen geldt, geldt ook voor rekenen: kleuters leren door te spelen. Door het stapelen van blokken ervaren ze wat hoogte is. Door het vallen van de blokken leren ze de zwaartekracht kennen. Door de grote blokken onder te plaatsen en de kleinere boven ontdekken ze, op hun eigen manier, wat de beste constructie is om te maken. Dus: pak je doos met blokken erbij en ga spelen:
- Kun je een zo hoog mogelijke toren bouwen?
- Na hoeveel blokjes is je bouwwerk niet stabiel meer genoeg en valt hij om?
- Laat een foto van een beroemd bouwwerk zien; kan jij die namaken?
- Hoeveel blokken ben jij lang?
- Hoeveel blokken is mama lang?
- Hoeveel blokken heb je nodig om jezelf helemaal te omsluiten?
- Hoeveel snoep kan jij kopen bij de snoepwinkel voor 1 euro? (echt gaan doen he)
- Hoeveel spulletjes heb ik onder het kleedje verstopt?
- Tel je huis: hoeveel kapstokken hebben jullie? Hoeveel treden heeft de trap? Hoeveel deuren heeft je huis? Hoeveel ramen?
- Op volgorde: Wie is bij jullie thuis het oudst? En wie het jongst? Zet iedereen die vandaag bij jullie thuis is op volgorde. Extra leuk als oma er een dagje is!
- Wat komt hierna? Laat een cijfer zien en je kind mag vertellen welk cijfer daarna komt.
- Vijver. Zet een grote ovenschaal op de tafel gevuld met water, en laat je kind hier kleine voorwerpjes uitvissen. Stel hierbij rekenvragen; hoeveel spulletjes heb je al? Hoeveel liggen nog in de schaal? Hoeveel spulletjes zijn er in totaal?
- Hink stap sprong; teken met stoepkrijt een hink stap sprong veld en ga lekker springen.
- Wat is weg? Leg de getallen 1 t/m 10 (of 20 kijk naar je kind) neer en haal 3 cijfers weg en verstop ze in de kamer. Welke getallen zijn kwijt? Kan jij ze vinden?
- Rennen! Maak grote cirkels van papier met hier een getal op. Ga in kleermakerszit op de grond in het midden van de cirkels zitten en noem een getal op. Laat je kind zo snel mogelijk naar dat getal rennen. Begin met getallen, en bouw dit op naar eenvoudige sommetjes. (hoeveel is 2+2?)
- Zoek een maatje. Neem getalkaartjes en zoek het maatje. Van wat in huis hebben we 3 dingen? Of 5? Of 8? (boeken, gordijnen? theelichtjes? glazen?)
- Max Velthuijs: Tellen met kikker
- Drew Daywait: Tellen met krijtjes
- Eric Carle: Rupsje Nooitgenoeg
- Eric Carle: Het vervelende lieveheersbeestje (meten)
- Sam Mcbratney: Raad eens hoeveel ik van je hou (meten)
- Marianne Busser: Het cijferwinkeltje
- Majet Huiberts: Aadje Piraatje kan al rekenen
- Manon Sikkel: Monster 10
- Mies van Hout: Kiekeboe
Geschiedenis
Geschiedenis komt het best tot leven in mooie verhalen over de geschiedenis. Of een leuke serie, of een historische film. Hieronder een paar leuke tips.
Boeken:
- Lijst met boekentips: https://vanallemarktenthuis.com/charlotte-mason-mooie-boeken/8/#cmgeschiedenisbasis
- Per venster van de canon van de Nederlandse geschiedenis: tips voor boeken, films, etc.: https://www.entoen.nu
Natuur en biologie
Kleuters zijn kleine wetenschappers en een kei in het verwonderen en ontdekken van de wereld om hen heen. Waar wij nog wel eens haast hebben om op tijd thuis te zijn kan een kleuter rustig een half uur naar een vlinder staan kijken. Vragen als ‘hoe komt het dat een vlinder kan vliegen?’ en ‘Waarom zijn alle vlinders anders gekleurd?’ en ‘Hoe weet je nou of een vlinder een jongetje of een meisje is?’ zijn natuurlijk uitstekende wetenschappelijke vragen. Mooiere leermomenten zijn er eigenlijk niet.
Het is een goed seizoen om met plantkunde aan de slag te gaan:
- Laat bonen groeien in een potje: http://www.betavak.nl/biologie/levenscyclus.htm
- Start een moestuin: https://www.makkelijkemoestuin.nl
- Welke bomen groeien er bij jullie in de buurt? Gebruik een zoekkaart van het IVN en kom erachter!
- Zaai radijsjes of tuinkers, en eet het op.
- Laat een ei een nachtje in azijn staan, de schil lost op en dan heb je een “bloot” ei.
- Koolwitje in de klas, bij de vlinderstichting bestel je een kant en klaar pakketje vlinders opkweken.
- Schep kikkerdril uit de sloot en giet ze in een bak (sloot)water, en zie ze groter worden.
Websites met leuke tips om in de natuur aan de slag te gaan:
- Sarah de Vos: Het bos boek
- Speuren en vinden, zoekkaartenboek van de IVN: https://winkel.ivn.nl/ivn-zoekkaartenboek.html
Natuurkunde, scheikunde, techniek en programmeren
De meeste kinderen vinden experimentjes doen erg leuk. Een eenvoudige favoriet is baking soda met azijn mengen, voedselkleurstof maakt het nog leuker! En heb je al eens oobleck gemaakt?http://proefjesmetboefjes.nl/zelf-oobleck-maken/
In het archief van het OO Techniek Spektakel vind je leuke techniekopdrachten, ook al voor kleuters!: https://ootechniek.nl/page/archief
Websites met proefjes om thuis te doen, kijk altijd eerst bij de materialenlijst om te kijken of je alles in huis hebt, of er makkelijk aan kan komen:
- Proefjes: https://www.proefjes.nl/proefjes.php
- Encyclopedie: https://www.encyclopedoe.nl
- Boek ‘wetenschap in de keuken’: https://www.bol.com/nl/p/wetenschap-in-de-keuken/9200000108811097/
- Studio Snugger: https://schooltv.nl/programma/studio-snugger/
- Huisje Boompje Beestje: https://schooltv.nl/programma/huisje-boompje-beestje/