Kleuters


Eigenlijk zouden wij natuurlijk zeggen dat je er lekker op uit moet gaan met je kinderen. Hoewel het park en de speeltuin natuurlijk nog steeds fijne opties zijn, zijn de meeste musea nu gesloten. Het is dus handig om iets creatiever te worden binnenshuis. 

Kleuters moeten bewegen, en als je dat niet buiten kan doen, dan kan dat ook prima binnen. Door de avond van te voren specifiek speelgoed op een gezellige manier neer te zetten nodig je het spelen al vanzelf uit. Zo een ‘invitation to play’ kan er op verschillende manieren uitzien: het playmobil staat gezellig uitgestald, of er zijn met schilderstape allemaal autobanen op de grond afgetaped (trek je er zo weer vanaf als het klaar is 😉  of er ligt een handdoek met allerlei geheimzinnige spulletjes op de eettafel. Spannend hoor, op deze manier wakker worden!

Taal

Voor kleuters doen we aan voorbereidend lezen. Het makkelijkste is natuurlijk heerlijk met een dekentje op de bank, eindeloos je lievelingsboek voorgelezen worden. Ik denk dat ik ‘De Gruffalo’ wel 15 keer per dag voorlas aan mijn zoon toen hij 4 was...

Als eerste raden we jullie natuurlijk een grote stapel boeken aan: klassiekers als De gruffalo, Rupsje nooitgenoeg, Raad eens hoeveel ik van je hou, Wij gaan op berenjacht en Ik zou wel een kindje lusten kennen jullie waarschijnlijk al. Maar er zijn meer juweeltjes; zoals ‘Mag ik er ook nog bij’ van Loek Koopmans.

Rekenen

Wat voor lezen geldt, geldt ook voor rekenen: kleuters leren door te spelen. Door het stapelen van blokken ervaren ze wat hoogte is. Door het vallen van de blokken leren ze de zwaartekracht kennen. Door de grote blokken onder te plaatsen en de kleinere boven ontdekken ze, op hun eigen manier, wat de beste constructie is om te maken. Dus: pak je doos met blokken erbij en ga spelen:

  • Kun je een zo hoog mogelijke toren bouwen? 
  • Na hoeveel blokjes is je bouwwerk niet stabiel meer genoeg en valt hij om? 
  • Laat een foto van een beroemd bouwwerk zien; kan jij die namaken? 

Geschiedenis

Geschiedenis komt het best tot leven in mooie verhalen over de geschiedenis. Of een leuke serie, of een historische film. Hieronder een paar leuke tips.

Boeken:

Natuur en biologie

Kleuters zijn kleine wetenschappers en een kei in het verwonderen en ontdekken van de wereld om hen heen. Waar wij nog wel eens haast hebben om op tijd thuis te zijn kan een kleuter rustig een half uur naar een vlinder staan kijken. Vragen als ‘hoe komt het dat een vlinder kan vliegen?’ en ‘Waarom zijn alle vlinders anders gekleurd?’ en ‘Hoe weet je nou of een vlinder een jongetje of een meisje is?’ zijn natuurlijk uitstekende wetenschappelijke vragen. Mooiere leermomenten zijn er eigenlijk niet. 

Het is een goed seizoen om met plantkunde aan de slag te gaan:

Natuurkunde, scheikunde, techniek en programmeren

De meeste kinderen vinden experimentjes doen erg leuk. Een eenvoudige favoriet is baking soda met azijn mengen, voedselkleurstof maakt het nog leuker! En heb je al eens oobleck gemaakt?http://proefjesmetboefjes.nl/zelf-oobleck-maken/ 

In het archief van het OO Techniek Spektakel vind je leuke techniekopdrachten, ook al voor kleuters!: https://ootechniek.nl/page/archief