Thuisonderwijsplan
Je bent begonnen met thuisonderwijs en bent op zoek naar meer diepgang of structuur. Wellicht heb je behoefte aan meer overzicht en organisatie? Door het opstellen van een thuisonderwijsplan krijg je beter inzicht waar je op dit moment staat, waar je naartoe wil en hoe je daar gaat komen.
Een goed thuisonderwijsplan vormt de basis voor jouw onderwijs en helpt je bij het maken van keuzes. Er zijn zoveel opties. En dan zijn er nog de leerzame uitstapjes, musea, theatervoorstellingen en workshops, educatieve materialen en social media accounts met tips en foto's. Voor je het weet probeer je alles te doen, maar je kunt niet alles doen en dat hoeft ook helemaal niet.
Wanneer je weet wat je wilt en waar je naartoe werkt, kun je veel beter keuzes maken en zijn ze ook ineens niet zo moeilijk meer.
Keurmerk
Wil je in aanmerking komen voor het keurmerk van de Stichting Keurmerk Thuisonderwijs? Neem dan voordat je van start gaat al contact op met Stichting Keurmerk Thuisonderwijs. Je krijgt dan een overzicht van wat er in je plan moet staan om aan het keurmerk te voldoen.
Iedere thuisonderwijzer is anders en daarom is ook ieder plan anders. Omdat een plan zo persoonlijk is, is het belangrijk dat je dit ook echt zelf maakt. De vereniging biedt twee opties om je te helpen bij het schrijven van je eigen onderwijsplan.
Schrijf je eigen thuisonderwijsplan
Iedere thuisonderwijzer is anders en daarom is ook ieder plan anders. Omdat een plan zo
persoonlijk is, is het belangrijk dat je dit ook echt zelf maakt. De vereniging biedt twee opties om je te helpen bij het schrijven van je eigen onderwijsplan.
Handleiding ‘schrijf je thuisonderwijsplan’
Met deze handleiding maak je zelfstandig in 6 stappen je eigen thuisonderwijsplan.
De handleiding neemt je stap voor stap mee door het schrijfproces en biedt je structuur, stelt je vragen over jouw visie en wat je wilt bereiken en geeft je tips om zo tot een persoonlijk plan te komen dat jou en je thuisonderwijs weerspiegelt. Als je de handleiding helemaal doorgewerkt hebt, heb jij een prachtig thuisonderwijsplan!
De handleiding is gratis te downloaden.
Workshop ‘schrijf je thuisonderwijsplan’
In de workshop “schrijf je thuisonderwijsplan” ga je onder begeleiding van twee ervaren workshopgevers aan de slag met het schrijven van je eigen thuisonderwijsplan.
Voorafgaand aan de workshop krijg je een lijstje met huiswerk om het schrijven van je thuisonderwijsplan voor te bereiden. Hierbij maak je onder andere een overzicht van het materiaal en de methodes die je nu al gebruikt, van activiteiten die je door het jaar heen plant en de interesses van je kinderen.
Tijdens de workshop nemen we je stap voor stap mee door het proces van het schrijven van een plan van aanpak dat helemaal is toegesneden op jouw situatie en jouw kinderen. Er is veel ruimte om gezamenlijk te brainstormen, vragen te stellen en om feedback te vragen. Aan het einde van de workshop heb je een groot stuk van je onderwijsplan af en weet je precies hoe je het verder thuis wilt afronden.
Let op: deze workshop is alleen bedoeld voor mensen die al enige tijd thuisonderwijs geven aan een kind van minimaal 4 jaar oud. De reden hiervoor is dat de workshop ervan uitgaat dat je al weet wat voor thuisonderwijsvorm je hanteert.
Veelgestelde vragen
De handleiding en workshop zijn in de basis hetzelfde stappenplan om tot een goed onderwijsplan te komen. Ze zijn echter geschreven voor een andere doelgroep; de handleiding is geschreven voor mensen die het prettig vinden zelfstandig te denken en te werken. De workshop is voor mensen die het prettig vinden iets meer begeleiding te krijgen en in groepjes te brainstormen, overleggen en werken.
Volg de NVvTO op eventbrite en je wordt automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe workshopdata.
Kerndoelen voor primair onderwijs vind je hier: https://www.slo.nl/sectoren/po/kerndoelen/
Kerndoelen voor voortgezet onderwijs onderbouw vind je hier: https://www.slo.nl/sectoren/po/kerndoelen/
Informatie over profielen in het voortgezet onderwijs bovenbouw ter voorbereiding op staatsexamens vind je hier: https://duo.nl/particulier/vakkenpakket-voor-het-staatsexamen.jsp